3 scriitori cu biografii “de ficţiune”

Despre  scriitori circula clisee de tot felul. Excentrici, tocilari, nebuni, depresivi, obsedati, romantici, penibili, saraci, iar lista poate continua…Dar ce ziceti despre scriitorii cu o viata atat de interesanta incat pare mai degraba fictiune, decat realitate?

URBANCOLIA iti prezinta trei astfel de autori!

Aglaja Veteranyi, scriitoarea crescută la circ

aglaja_3

Aglaja Veteranyi este scriitoare de origine română, născută într-o familie de artişti de circ. A cutreierat cu trupa nenumărate ţări şi s-a stabilit, în cele din urmă, în Elveţia.

Îndrumată de mama sa, care dorea să facă din ea un star, a apărut pe scena mai multor varieteuri. A frecventat câţiva ani un pension, apoi a studiat arta dramatică la Zürich, iar din 1982 şi-a început cariera de actriţă şi de autoare dramatică.

 Împreună cu Rene Oberholz a înfiinţat trupa experimentală Die Wortpumpe (“Pompa de cuvinte”), iar împreună cu Jens Nielsen, grupul teatral Die Engelmaschine (“Maşina de fabricat îngeri”).

În 1999 îi apare volumul de versuri Daruri – un dans al morţii, precum şi romanul Warum das Kind in der Polenta kocht (De ce fierbe copilul în mămăligă), tradus inclusiv în română de poeta şi prozatoarea Nora Iuga.

Romanul De ce fierbe copilul în mămăligă explorează, din perspectiva naivităţii infantile, tumultoasa lume a circului, orbitoare în aparenţă, dar pândită permanent de tragism şi de spectrul morţii. Din carte nu lipsesc observaţiile de mare acuitate cu privire la realităţile sociale şi politice din România ultimelor decenii comuniste.

În plină afirmare creatoare, avîntîndu-se în apele reci ale lacului Zürich, într-o noapte de început de februarie, autoarea romanului De ce fierbe copilul în mămăligă le-a dăruit admiratorilor cartea  Raftul cu ultimele suflări.

Aglaja Veteranyi s-a sinucis într-un spital din Zürich, în urma unei depresii, la începutul anului 2002. Şi-a regizat moartea la fel de laborios ca şi romanul.

De ce fierbe copilul in mamaliga a fost ecranizat, iar trailerul filmului poate fi vizionat aici: https://www.youtube.com/watch?v=CpABTEyEKWE

Chuck Palahniuk, mecanicul de la fabrica de camioane face publicul sa lesine

chuc

Chuck Palahniuk este scriitor american de ficţiune şi jurnalist independent, foarte cunoscut datorita romanului Fight Club, ecranizat de David Fincher in 1999, cu Brad Pitt, Edward Norton si Helena Bonham Carter in rolurile principale. Este renumit pentru faptul ca multe persoane aflate in public, lesina la lecturile sale.

Biografia lui este uimitoare din multe puncte de vedere.

Palahniuk şi-a trăit copilăria într-o rulotă, într-un parc de lângă Burbank, Washington, unde locuia împreună cu părinţii săi, Carol şi Fred Palahniuk şi cei trei fraţi.

Ca tânăr adult, Palahniuk s-a înscris la Facultatea de Jurnalism din cadrul Universităţii din Oregon, pe care a absolvit-o în anul 1986. În timpul facultăţii a lucrat la staţia de radio locală din Eugene, Oregon, ca mai apoi să se mute în Portland. După ce o scurtă perioadă de timp a scris pentru ziarul local, s-a angajat mecanic la fabrica de camioane Freightliner, la care a rămas până când s-a lansat ca romancier.

În aceasta perioada, Palahniuk a scris manuale despre reparearea şi întreţinerea camioanelor, dar nu şi-a neglijat cariera de jurnalist.

Intr-un interviu pentru “The Independent” a povestit ca bunicul lui a impuscat-o pe bunica, dupa ce s-au certat din cauza pretului unei masini de cusut. Tatal lui Chuck, care avea 3 ani la momentul respectiv a vazut toata scena de sub un pat, unde statea ascuns.

In 1999 si tatal, Fred, va fi ucis impreuna cu prietena sa. Dupa ce a divortat de mama lui Chuck, Fred a cunoscut o femeie prin intermediul unei reclame matrimoniale. Fostul sot al femeii, care a iesit din inchisoare dupa ce si-a ispasit pedeapsa pentru abuz sexual, i-a ucis pe amandoi, apoi le-a incendiat cadavrele.

Gregory David Roberts, banditul gentleman

gregory-roberts

Gregory David Roberts este un scriitor australian celebru pentru povestea deținutului care a reușit să evadeze din închisoare, începută în „Shantaram” și reluată în „Umbra muntelui”.

S-a născut în 1952 la Melbourne, Australia, şi o bună parte din viaţă a fost fugar. După destrămarea căsniciei şi pierderea custodiei fiicei sale, a devenit dependent de heroină şi a început să jefuiască diverse instituții pentru a se întreține. A fost supranumit „Banditul gentleman” pentru că intenționat a jefuit numai instituții ale căror contracte de asigurare acopereau pagubele, iar în timpul jafurilor purta costume impecabile și li se adresa oamenilor cu „te rog” și „mulțumesc”.

A fost prins şi încarcerat în închisoarea de maximă securitate Pentridge, din care a reuşit să evadeze în 1980 și să fugă la Bombay. În perioada 1982 – 1990 a trăit în India, iar această experienţă l-a inspirat să scrie primul său roman, „Shantaram”. A înfiinţat o clinică de prim ajutor într-una dintre mahalalele orașului, a lucrat în industria de la Bollywood și a ispășit o pedeapsă de patru luni de închisoare. Recrutat de mafia locală pentru diverse afaceri ilegale, a fost falsificator de pașapoarte, traficant de aur și arme, contrabandist și luptător de gherilă în Afganistan împotriva ocupanților sovietici.

În 1990, a fost prins în Germania pentru trafic de droguri şi extrădat în Australia, unde a fost încarcerat 6 ani. În această perioadă, a început să scrie „Shantaram” (2003; ALLFA, 2009), manuscrisul fiind distrus de două ori de autoritățile închisorii. După eliberare, Roberts a finalizat și a reușit să publice romanul. S-a bucurat de un succes uriaș, fiind tradus în peste 35 de limbi și vândut în aproximativ 4 milioane de exemplare în toată lumea. Titlul cărții înseamnă „Omul păcii” – așa îl numea pe el prietena cea mai bună a mamei sale.

A trăit în Melbourne, Germania, Franța și Bombay, desfășurând o bogată activitate caritabilă și civică. În cele din urmă, a reluat legătura cu fiica lui. S-a căsătorit cu Françoise Sturdza, presedinta Fundației Heart for India. A scris scenariul pentru ecranizarea romanului „Shantaram”.

În 2014, s-a retras din viața publică pentru a se dedica în exclusivitate literaturii, cinematografiei și muzicii: „Părăsesc viața publică cu inima ușoară, conștient că nu autorul, ci creația lui este cea care dăinuie. Dacă unii dintre voi știu cum să șteargă de pe internet poze, filmări sau informații despre mine, în mod legal și fără a compromite drepturile de autor ale nimănui, aș aprecia dacă ați face asta. Aș vrea să ștergeți în mod special pagina de Wikipedia, păstrând numai informațiile despre opera mea. Ar fi minunat să dispar din spațiul digital, pentru că accentul nu trebuie să cadă pe artist, ci pe artă.”

Cel de-al doilea roman al său, „Umbra muntelui” („The Mountain Shadow”), a apărut în 2015 și a fost publicat în limba română la Editura ALL în 2016. Într-un ultim interviu pe care l-a acordat în 2015, Roberts a răspuns la întrebarea privitoare la sursele sale de inspirație: „Unele lucruri sunt descrise așa cum mi s-au întâmplat în realitate, iar altele sunt povești inventate, îmbogățite de experiențele mele. (…) Am scris romane, nu autobiografii, iar toate personajele și dialogurile sunt produsul imaginației. În fond, nu contează cât de multe spun despre mine, ci conteaza cât de mult reușesc să exprime despre noi toți, despre caracteristicile comune tuturor oamenilor”.

banner_3_ian_umbra

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s