Zahăr vs droguri. Același rezultat: crează dependenţă gravă, similar cocainei

Într-un top al substanţelor periculoase, locul cocainei ar fi alături de banalul zahăr. Te surprinde? Poate că da, deși nu ar trebui!

Dependenţa de zahăr apare datorită consumului constant, se instalează rapid şi produce în creier efecte identice cu acelea ale abuzului de droguri. Aceasta este concluzia unui studiu realizat la Universitatea de Tehnologie din Queensland, care demonstrează faptul că zahărul, prezent atât în dulciuri, cât şi în alte tipuri de mâncare, este extrem de nociv nu doar pentru siluetă, ci şi pentru psihicul celor afectaţi de dependenţă.

zahar vs droguri

Cercetătorii care au realizat studiul arată că zahărul acţionează asupra creierului similar cocainei. Mai exact, atunci când se instalează dependenţa de zahăr, scade nivelul de dopamină. Dopamina este un neurotransmiţător  cu influenţă asupra emoţiilor şi a senzaţiilor de plăcere şi de durere. Când nivelul de dopamină scade, persoana dependentă simte nevoia complulsivă de a consuma iarşi zahăr pentru a evita stările neplăcute, care pot varia, în funcţie de gradul dependenţei, de la plictiseală, lipsă de motivaţie şi tristeţe până la depresie.

Din acest motiv, profesoara Selena Barlett, de la Institutul de Sănătate şi Inovaţie Biomedicală al Universităţii din Queensland, unul dintre neurocercetătorii care a condus studiul a propus ca tratarea dependenţei de zahăr să fie un proces de dezintoxicare, precum în cazul dependenţilor de droguri.

Argumentul cercetătoarei este acela că la nivelul neurotrasmiţătorilor din creier, zahărul acţionează la fel ca substanţe precum cocaina, morfina sau nicotina. În plus, schimbările pe care le produce această dependenţă la nivel emoţional (prin faptul că afectează stările şi motivaţia) şi la nivel de comportament, inclusiv prin faptul că favorizează mâncatul compulsiv, fac din dependenţa de zahăr o problemă serioasă, al cărei tratament necesită colaborarea cu specialişti.

Știați că în corp, zahărul se transformă în acizi și alcool?

allcleanaturalacatreogreutateidealaPe lângă efectele distructive cauzate de dependenţă, zahărul generează afectarea multor altor organe din corp, proces descris în amănunt de Norman W. Walker în volumul „Calea naturală către o greutate ideală”.

Când consumăm zahăr, sub orice formă, în mâncare, în dulciuri sau în băuturi, acesta fermentează în organism, ducând la formarea de acid acetic, acid carbonic și alcool.

Acidul acetic are o putere distructivă mare asupra membranelor delicate din tractul intestinal.

Alcoolul din zahăr este la fel de distructiv, chiar mai devastator, întrucât acționează ca solvent pentru elementele din corp. Acesta distruge treptat, structura rinichilor. De asemenea, afectează nervii și are tendința de a perturba simtul orientării, concentrarea  și mersul, exact în același mod în care o fac băuturile alcoolice, însă mai lent.

tn1_greutateAlege calea naturală!

Corpul folosește în mod constructiv doar zahărul care se găsește în fructe și legume crude, precum şi pe cel din mierea de albine. Mai multe informaţii despre cum poţi preveni, dar şi despre cum poţi scăpa de dependenţa de zahăr, găseşti în volumul „Calea Naturală către greutatea ideală”, de Norman W. Walker.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s